9. 1. 1978.

Leb i sol - Leb i sol

PGP RTB - LP 5319
Datum rezanja vinila: 26.12.1977/9.01.1978



1. Devetka (4:30)
(Dimuševski Nikola)
2. Pod vodom (4:58)
(Stefanovski Vladimir)
3. Utrinska tema (3:20)
(Stefanovski Vladimir)
4. Kokoška (5:00)
(Stefanovski Vladimir)
5. Nisam tvoj (3:20)
(Stefanovski Vladimir)
6. U senci (3:41)
(Tavitijan Garabet)
7. Čudo za tri dana (2:50)
(Stefanovski Vladimir)
8. Pesma o Sonji H... (5:09)
(Dimuševski Nikola)
9. Damar (3:28)
(Arsovski Bodan)

Ne događa se često u oblasti pop-muzike da neka grupa sa prvim snimcima postigne zapažen uspeh. Ipak to se desilo sa grupom "Leb i sol". Tri snimka: "Etida br.3", "Pesma za vas" i "Devetka", koja su napravljena za svega dva sata u dvokanalnom studiju Radio-Skoplja, pomogla su grupi da se samo za godinu dana popne u vrhove jugoslovenske pop-scene. A znamo da je mnogim sada poznatim grupama bilo potrebno i nekoliko godina da se afirmišu i nametnu svojom muzikom. Nastup na festivalu "Omladina 77" u Subotici, koncerti u Beogradu kod "hajdučke česme", pred sto hiljada gledalaca, saborsko pop i folk veče u "Pinkiju", sedmi "Bum-festival" u Novom Sadu i koncerti u Sarajevu, Novom Sadu i Skoplju ispred "Bijelog dugmeta" stavili su grupu u prvi plan jesenjih pop-zbivanja. PGP-RTB nije skrivala simpatije prema ovim mladićima i njihovoj muzici: potpisan je ugovor na tri godine, objavljeno snimanje L.P. ploče i pripremljen propagandni materijal koji je neophodan. "Leb i sol" su to poverenje i opravdali. Činjenice su tu: Publika nije nijednom ostala ravnodušna posle njihovog nastupa, Kritičari su u svojim beležnicama pisali samo pohvale. Svedoci smo da je "Leb i sol" trenutno najtalentovanija i najmlađa grupa koja je mnoge "oborila s nogu" svojom muzikom, a ne izgledom, hitićima ili drugim efektima kojima se mnogi koriste i bezuspešno pokušavaju da pridobiju publiku. Muzika grupe "Leb i sol" je čvrsta, poletna, iskrena i puna ideja, sa dosta makedonskih ritmova i interesantnim pasažima solo gitare i klavijatura. Ako bi ste pokušali da je definišete kao "džez-rok", posle prvog slušanja biće vam jasno da to nije adekvatan naziv. Čvrsta ritam sekcija i neobičan glas Vlatka Stefanovskog daju posebnu boju grupi, poput "dugmića" ili "smakovaca". U nekim trenucima možemo reći da smo tako nešto već čuli kod Džona MekLafina, Čika Korie, grupe "Veder Riport", ali ne možemo reći šta. to su samo asocijacije...
Možda su "Leb i sol" i najveće otkriće u poslednjih godinu-dve dana, jugoslovenske pop-scene. Album koji je snimljen u 8-kanalnom studiju RTV-Novi Sad, daje o grupi konačnu ocenu. Snimanje albuma je trajalo pet dana, zajedno sa miksovanjem. Tri pesme su sa pevanjem: "Utrinska tema", "Ja nisam tvoj" i "Čudo za tri dana", a šest je instrumentalnih kompozicija: "U senci, "Devetka", "Damar", "Kokoška", "O Sonji H." i "Pod vodom". Četiri kompozicije je napisao Vlatko Stefanovski, po dve Koki Dimuševski i Bodan Arsovski a jednu bubnjar Garabet Tavitijan. Izuzetnu pomoć grupi je pružio i Josip Boček producentskim radom i studijskim iskustvom. Snimatelj je bio Ištvan Tibai, a asistent Katalin Farkaš. Sa ovog albuma treba istaći tri pesme: "Kokoška", "Pod vodom" i pesma sa pevanjem "Ja nisam tvoj". Verovatno će u sledećim "disko" izdanjima grupa pružiti znatno više i imaće jedno više studijsko iskustvo koje ovoga puta nije imala što se može i osetiti.

A sada i o članovima grupe:

VLADIMIR STEFANOVSKI - Vlatko (20) student druge godine Filološkog fakulteta u Skoplju. Gitaru svira od devete godine. Bio je član grupa "Iris" i "Breg". Odlaskom klavijaturiste Mikija Petkovskog u grupu "Smak" iz grupe "Breg", Vlatko sa Bodanom osnima "Leb i sol". Svojim sviranjem na gitari Vlatko je već zadao dosta glavobolje samozvanim "najboljim" gitaristima u Jugoslaviji. U njegovom sviranju oseća se uticaj: Al dimiole, Džefa Beka i Džona MekLafina. Vreme je pred njim...

NIKOLA DIMUŠEVSKI - Koki, svira instrumente sa klavijaturama. Najmlađi je član grupe. Ima osamnaest godina. Prva grupa u kojoj svira je "Leb i sol". Student je prve godine Muzičke akademije, odsek klavira. Trenutno je najtalentovaniji mladi instrumentalista na klavijaturama u oblasti pop-muzike. Interesantno je da su svi članovi grupe svirali sa Mikijem u grupi "Breg", a Koki je zauzeo njegovo mesto što ujedno predstavlja i obavezu kada se zna kakav je Miki muzičar.

BODAN ARSOVSKI - svira bas gitaru. Ima dvadeset jednu godinu. Student treće godine Elektrotehničkog fakulteta. Siguran je i kreativan, sa bojom tona koja podseća na Stenlija Klarka.

GARABET TAVITIJAN - Garo, svira bubnjeve i najstariji je član grupe sa dvadeset tri godine!... Bio je član grupe "Breg" ali odlaskom u JNA nije bio u prvoj postavi grupe "Leb i sol". Svojim povratkom zamenjuje Dimitrija Čučurovskog. Garo je najbolji bubnjar u Makedoniji, a spada u red najboljih jugoslovenskih bubnjara, odmah iza Pece Peteja i Ratka Divjaka. Svira klavir, gitaru i studira muzičku akademiju, odsek udaraljke. U njegovom sviranju oseća se uticaj Bijila Kobama i Lenija Vajta.

Ovo bi bilo kratko upoznavanje sa članovima grupe "Leb i sol". Zato ljubitelji dobre, iskrene muzike, zastanite ponekad! Slušajte album četvorice mladića iz Skoplja! Osetićete snagu i toplotu južnih ritmova kojima Makedonija raspolaže a ovim mladićima duboko usadila u srce... Možda je "Leb i sol" nešto novo u našoj pop-muzici koje treba prihvatiti.

Veselin Maldaner


Ton Majstor Ištvan Tabai
Producent Katalin Farkaš
Snimljeno u studiju RTV Novi Sad

Recenzent: Aleksandar Pilipenko
Glavni i odgovorni urednik: Stanko Terzić



Utrinska tema

Koga mrakot gubi smisol
den se ragja i nadeži
vo tebe sum vljuben utro
iako son mi kradeš ti

Denovi isti
no sepak se nadevam
ke najdam mir

Vreme e da stanam vednaš
mlekoto veke zovriva
tenki kriški suv leb
e se što imam na masa

Dve – tri sredbi, novi griži
isti temi ke slušam pak
jas i denes sam ke bidam
no koj znae što mi pretstoi


Nisam tvoj

Što se trudiš i sebe mučiš
čuvaj se, ostavi me
dosta suza, dosta tuge
nisam ja za tebe

Ja nisam tvoj, ja nisam tvoj
mene mesto ne drži
urazumi se devojčice
idi, pusti me na miru

Ništa nemam da ti pružim
tužan sam i umoran
samo ljubav znam da kradem
takav sam i to znaš

Ko bi znao šta se zbiva
u srcu mom i tvom
rek'o sam ti - ne volim te
a lud sam za tobom


Čudo za tri dana

Hoću da me naučiš da plačem kao reka
puna blage magle i dubokih obala
jer svi tvoji pogledi postadoše lažni
al' za mene još uvek tako bolno važni

Ponekad ja razmišljam, teško mi je mnogo
jer ja te volim, volim ljubavi moja
otišla si tada ko čudo za tri dana

Sada i na ulici zdravo mi ne kažeš
kao da se ne znamo, kao da smo tuđi
voleo bih još jedan nov dan i tvoj glas
u kosi tvojoj da pronađem spas

Ponekad razmišljam, teško mi je mnogo
jer ja te volim, volim ljubavi moja
otišla si tada ko čudo za tri dana

Нема коментара:

Постави коментар

SLOVO PO SLOVO

[*] premijerno na netu
[^] prethodno samo neki od tekstova na netu
[~] takođe i na omotu albuma